Weinig vooruitgang in WTO-onderhandelingen

Redactie
De onderhandelingen over een nieuw handelsakkoord tussen de leden van de Wereldhandelsorganisatie (WTO) hebben in de eerste twee dagen weinig opgeleverd. Dat stelde WTO-topman Pascal Lamy vandaag op het WTO-hoofdkwartier in Genève.

"De vooruitgang is heel bescheiden" zei Lamy tegen vertegenwoordigers van de 153 WTO-lidstaten. De WTO-leden moeten deze week in Genève een einde zien te maken aan de jarenlang voortslepende onderhandelingen over een nieuw vrijhandelsakkoord. In de eerste dagen, waarin gesproken werd over de liberalisering van agrarische en industriële markten, is er echter nog geen enkele doorbraak geforceerd.

Het voorstel dat de Verenigde Staten dinsdag deden voor de verlaging van het plafond voor landbouwsubsidies werd door Brazilië en India namens alle ontwikkelingslanden als veel te laag van de hand gewezen. Een eerder voorstel van de Europese Unie om de Europese subsidies met maximaal 60 procent te verlagen, deed de harten van de armere landen ook niet sneller kloppen.

De maandag begonnen onderhandelingen, die oorspronkelijk een week zouden duren, lopen waarschijnlijk tot volgende week door.