Tour: Evans is geel kwijt, Gerrans wint

Sally (Tessa)

Cadel Evans is zijn gele trui kwijt. Fränk Schleck plaatste in de laatste meters van de etappe een aanval en pakte zo negen seconden op Evans. De 183 kilometer lange etappe van Embrun naar Prato Nevoso in Italië werd gewonnen door de Australiër Gerrans.

Gerrans zat in een ontsnapping met Martinez, Arrieta en Pate. Al na vijftien kilometer ontsnapten de vier aan het langzame peloton. Stijn Devolder was niet de enige afstapper van vandaag. Terwijl het peloton vaart begon te maken en de voorsprong van de vier kleiner werd, miste Pereiro Sio een bocht en maakte een zware val. Hij brak zijn schouder en stapte af. Het peloton dat geschrokken was van de val viel stil en de voorsprong werd weer groter.

De eerste horde van de dag, de Col d'Agnel van de buitencategorie, werd met een vrijwel compleet peloton bedwongen, maar op de Prato Nevoso van de eerste categorie was het weer eens CSC dat vaart begon te maken. Het peloton brak uiteen en onder anderen Jefimkin, Kirchen en Cunego moesten lossen. Bij de vier koplopers zag Arrieta de drie andere renners van zich weg rijden. In de sprint op de top was het Gerrans die als eerste de finishlijn wist te passeren, gevolgd door Martinez op drie seconden.

Nog achter hen begon een tweede finale. Menchov leek weg te rijden bij zijn concurrentie maar hij kwam ten val in een bocht waarbij tot overmaat van ramp ook zijn ketting los ging. Zijn concurrenten besloten beleefd te wachten tot Menchov weer aansloot. Verschillende aanvallen werden gepareerd totdat het Kohl, Sastre en Menchov lukte om een gat te slaan. Ook Valverde kon aansluiten, Evans en de broertjes Schleck bleven achter. Kohl kwam als eerste van deze groep over de streep samen met Sastre en pakte 47 seconden op Evans, die dus in de laatste meters nog geklopt werd door Fränk Schleck. Menchov wist uiteindelijk 27 seconden te pakken op Evans.

Volledige uitslag staat op FOK!sport .

 

Het laatste nieuws omtrent de Tour de France vind je op de FOK!sport Tour-site!