F1: Uitslag GP Duitsland

Sabine (sbientje)

De Grote Prijs van Duitsland op de Hockenheimring is gewonnen door Lewis Hamilton, zijn tweede overwinning op rij. De tweede plaats was voor Nelson Piquet jr. verrassend genoeg en het podium wordt volgemaakt door Felipe Massa.

Het weer op Hockenheim is bewolkt, en de door velen gehoopte regen is niet gevallen. Lewis Hamilton start van poleposition, met naast hem Felipe Massa. Grote verrassing van de startopstelling is STR-coureur Sebastian Vettel, die op een geweldige negende plek staat, nog voor 'grote broer' de Red Bull Racing-bolide van David Coulthard. Een tribune was voorzien van de tekst Lewis & Heikki, of het ze geholpen heeft?

De start verloopt goed, Massa is goed weg maar werd voorbij gereden door Heikki Kovalainen. Toch had hij de McLaren-coureur een bocht later alweer te pakken. Ook Nick Heidfeld gaat best aardig, die is een plek opgeschoven. Wie helemaal een goede start kende, is Vettel. Die heeft Mark Webber te pakken in de beginfase en ligt nu achtste. Fernando Alonso heeft overstuur en geeft plaats zes terug aan Kimi Räikkönen, die hem eerder verloren had aan de Spanjaard. Coulthard kent een hele slechte start, hij is van plaats tien teruggezakt naar de veertiende stek. Ook Nico Rosberg stelt teleur, hij is twee plaatsen kwijt.

Er hangen wel donkere wolken boven het circuit in Duitsland, maar regen valt er niet en wordt ook niet voorspeld. Coulthard probeert het even daarna bij Jenson Button. Dat lukt in eerste instantie niet, maar een paar bochten later in de veertiende ronde slaagt de poging toch. In de zeventiende ronde spint Kazuki Nakajima vanwege een remfout. Een heleboel coureurs gaan aan hem voorbij, hij staat netjes buiten de ideale lijn op de baan. Zowel Rubens Barrichello, die eerder nog met hem in gevecht was voor de zestiende plaats, als Nelson Piquet jr. en Adrian Sutil halen de onfortuinlijke Japanner in. Sutil had even daarvoor al opnieuw teammaatje Giancarlo Fisichella ingehaald.

In de negentiende ronde komt Hamilton binnen vanaf de leiding om te pitten, hij blijft op de hardere compound rijden. Direct daar achter stopt ook Robert Kubica, die blijft op de zachtere band. Hamilton komt net voor Jarno Trulli weer de baan op, maar toch weet de Italiaan de Brit te passeren. Maar de Toyota-rijder laat hem niet zomaar voorbij. Dan gaat in ronde twintig Trulli naar de pits, samen met Alonso. En ook Massa komt nu binnen, vanaf P1. Het is blijkbaar voor iedereen pittijd, want de een na de ander komt binnen voor brandstof en banden. Moeilijk te zeggen of coureurs een tweestopsstrategie aanhangen, of een eenstopsstrategie. Heidfeld en Button pitten als bijna-laatsten in ronde 28, en het zijn Nico Rosberg en Timo Glock die een ronde later binnenkomen.

Een groot gevecht tussen Glock die net de baan weer opkwam en Vettel, die er toch aan voorbij gaat. De derde die er ook achter hangt, is Alonso. Die ging er bijna ook aan voorbij in een binnenbocht. De Toyota van Glock gaat wijd maar hij weet toch zijn auto voor de Renault van Alonso te houden. Nog altijd hebben Piquet en Barrichello niet gepit, maar in ronde 32 is het de oudste Braziliaan van de twee die binnenkomt. De twee Honda-coureurs zijn nadat Barrichello weer de baan opkwam met elkaar in gevecht, en Barrichello weet zijn teamgenoot uit te remmen en gaat er zo aan voorbij.

In ronde 35 is het een harde crash voor Timo Glock, die gaat wijd in de laatste bocht, waarna het rechterachterwiel afbreekt en de Toyota schuift hulpeloos van helemaal links naar rechts, waar een betonnen muur staat. Daar breekt het chassis in honderdduizend stukjes en glijdt dan weer helemaal terug over de baan waar hij in het gras tot stilstand komt. Er ontstaat een safety carsituatie en Glock moet uit zijn auto geholpen worden, met pijn in zijn rug. Hij wil niet in de auto stappen en staat wat verdwaasd langs de kant van de baan, tegen een paal geleund, met zijn hand op zijn onderrug.

Iedereen duikt nu de pitstraat in, hoewel er wel een aantal wagens buitenblijven waaronder Hamilton. Teamgenoot Kovalainen pit wel. Bij het weer uitrijden rijdt Vettel zij aan zij met de Toyota van Trulli, en omdat Vettel toch weggedrongen wordt, dwingt hij Alonso over de witte lijn net buiten de pit. Bij het wegrijden van Mark Webber na de pitstop, kwam er rook uit zijn motor. Na een rondje achter de safty car gereden te hebben met nog steeds die rokende motor, moet hij nu toch opgeven en hij zet zijn wagen langs de kant. Alonso gaat direct het gevecht aan met Vettel om de achtste plek. Een inhaalactie van Kovalainen op Kubica lukt prima, de McLaren-bolide gaat een klap harder dan de BMW van de Pool. Alonso hangt nog steeds in de nek van Vettel, maar Vettel houdt dapper stand.

Tijdens die inhaalpoging op de STR-coureur, heeft Alonso zijn plek verloren aan eerst al Räikkönen en even daarna Rosberg. Räikkönen verschalkt even daarna ook Vettel. Dit gaat om punten, en de Ferrari-coureur racet gewoon keihard door, want een paar bochten later heeft hij ook al Trulli ingepakt. De Fin gaat op jacht naar Kubica, die is hij in één ronde tijd al van 1,5 tot op 0,8 seconden genaderd. Coulthard is in een strijd verwikkeld met Barrichello, en de Braziliaan raakt zijn voorvleugel kwijt nadat beide coureurs elkaar aantikten. Hij moet naar de pit, en ook de Schot moet een nieuwe neus gaan halen. Even later stapt Barrichello uit de atuo, zijn race zit erop.

Ook Hamilton komt binnen voor een pitstop, de Brit stond blijkbaar op een tweestopstrategie. Als Hamilton weer naar buiten komt, is dat achter teamgenoot Kovalainen. Maar die laat hem een paar bochten later voorbij, mogelijk zijn dit teamorders. Kovalainen had niet zo ver naar buiten hoeven gaan en hij miste ook zijn rempunt niet, maar Hamilton kan hem makkelijk aan de binnenkant inhalen. Nelson Piquet jr. rijdt momenteel aan de leiding, die heeft tijdens de safety carsituatie zijn pitstop gemaakt.

Ondertussen maakt Hamilton verbeten jacht op Massa, en hij plaatst een aanval. In de hairpin gaat Massa erg wijd, maar die wil de binnenbocht nemen. Daar zit inmiddels Hamilton, en het is erg close racing, met wat wheelbanging erbij. Een bocht later probeert Massa de plek weer terug te pakken, maar de McLaren houdt stand en Massa kiest eieren voor zijn geld en belandt zelfs naast de baan. Alonso heeft een ongelukje en hij spint, en verliest een plaats aan Rosberg. Inmiddels is het Heidfeld die jacht maakt op de derde plek van Massa, en is het Vettel die Trulli verschalkt voor een punt. De Italiaan maakte een foutje en de STR profiteert daarvan.

Even later gaat Hamilton makkelijk voorbij aan Piquet, ook in de hairpin. Het lijkt wel of Piquet niet durft te verdedigen en nadat hij aan de buitenkant bijna van de baan wordt geduwd, laat hij toch de plaats aan Hamilton. Piquet hoeft niet meer te pitten en hij wordt keurig tweede. De McLaren gaat onbedreigd naar de finish. Derde wordt toch Massa, hoewel Heidfeld hem tot minder dan een halve seconde was genaderd.

Voor meer F1-nieuws kijk je op de FOK!F1-manager!