ANWB druk met gestrande vakantiegangers

Redactie
De ANWB Alarmcentrale heeft het dit weekeinde druk. Ongeveer 10.500 Nederlandse vakantiegangers die in de problemen zijn gekomen, hebben de centrale gebeld. Dat is 6 procent meer dan een jaar geleden. De ANWB verwacht over het hele weekeinde zo'n twaalfduizend telefoontjes. Dat heeft de organisatie zondag gemeld.

Het gaat dit weekeinde vooral om hulp aan mensen met pech aan voertuigen, maar als de vakantiegangers eenmaal op hun bestemming zijn zal de personenhulpverlening ook toenemen, verwacht een woordvoerder.

De meeste hulpaanvragen komen van gestrande vakantiegangers op de Franse en Duitse snelwegen. Andere plaatsen waarvandaan opvallend veel hulpverzoeken kwamen, zijn Kreta, de Costa Brava en de Turkse badplaatsen Antalya en Alanya. Nieuwkomer op het gebied van hulp is de Bulgaarse havenstad Burgas.

Ook krijgen de telefonisten van de ANWB dit jaar weer te maken met een aantal opvallende zaken. "Zo kwam er een klant in Amsterdam terug met autopech uit Oostenrijk. Bleek er een verstekeling, een kat, in zijn auto te zitten. Deze is met een aantal kneuzingen door de dierenambulance weer naar huis gebracht. Een ander geval was een camper met pech in Italië. Toen het bergingsbedrijf de camper optakelde zonder de eigenaren in te lichten, was de vrouw des huizes binnen nog aardappelen aan het bakken. Het gevolg was een grote puinhoop binnenin de wagen", aldus een woordvoerder

De Pechhulp Service Buitenland van Route Mobiel kan niet exact vertellen met hoeveel pechgevallen ze te maken hebben gekregen, omdat zij via een internationaal netwerk van pechhulpverleners werken. Maar in de vakantieperiode is het tot zeven keer drukker dan in normale weken. De verwachting is dat dit aanhoudt tot eind augustus, liet Route Mobiel weten.