Grote partij semtex gestolen in Frankrijk

Michel (OA)

Uit een munitiedepot in de buurt van de Franse stad Lyon is 28 kilogram van het explosief semtex gestolen. Daarnaast hebben de dieven ook een aantal onstekingsmechanismen meegenomen. Frankrijk heeft anti-terreurdiensten ingezet om de explosieven terug te vinden. Gisteren werd de diefstal bekendgemaakt, maar het vond al enkele dagen eerder plaats.

Semtex wordt voornamelijk gebruikt bij het opblazen van slooppanden en oude vliegtuigbommen. Kleine hoeveelheden kunnen al grote schade aanrichten. Terroristen hadden in 1988 slechts 300 gram nodig om de Pan Am-vlucht boven het Schotse Lockerbie te laten ontploffen. Omdat (oude) semtex bijna geurloos is, is het moeilijk op te sporen en erg geliefd bij terroristen. Tegenwoordig wordt er een geurstof toegevoegd bij de produktie om het makkelijker te kunnen opsporen.

De Belgische krant De Morgen meldt vandaag dat de explosieven zijn gestolen van een onvoldoende beveiligd terrein in Corbas. De opslag was "niet gebruikelijk en zeker niet toegelaten" volgens de Franse autoriteiten. Een vergunning voor de opslag van dergelijke explosieven zou eind volgend jaar worden verstrekt, maar waarschijnlijk werd de semtex al begin dit jaar opgeslagen op het terrein. De beheerder van het terrein is geschorst.