$100.000.000.000 biljet voor Zimbabwe

Douwe (Mof)

Vandaag heeft de Centrale Bank van Zimbabwe een bankbiljet van 100 miljard Zimbabwaanse dollar uitgegeven. Het is een nieuwe poging om de hyperinflatie, die het land al maandenlang teistert, te stoppen.

Honderd miljard Zimbabwaanse dollar is één Amerikaanse dollar waard. Hoewel het nieuwe biljet het grootste is dat ooit is uitgeven in Zimbabwe, kun je er nog geen brood voor kopen. Een sinaasappel kost op de markt in het land 25 miljard dollar. Zimbabwe kampt al langer met een geruïneerde economie. De crisis werd onder meer veroorzaakt vanwege de onteigening van de grond van blanke boeren door aanhangers van president Robert Mugabe.

De officiële inflatie van het land bedraagt 2,2 miljoen procent. Sommige economen schatten de inflatie echter al tussen de 10 en 15 miljoen procent. Zimbabwaanse winkeliers passen meerdere malen per dag hun prijzen aan. Voor veel inwoners is het zaak contant geld zo snel mogelijk uit te geven, omdat het binnen enkele uren al een groot gedeelte van de waarde kan hebben verloren.

Economen zien nog geen snelle oplossing voor de economische malaise in Zimbabwe. ''De Nationale Bank van Zimbabwe is bezig de strijd te verliezen. Zolang de inflatie hoog is, zal er een gebrek aan geld zijn. De inflatie moet aangepakt worden door de productie te verhogen. Daardoor zouden goederen niet zo veel geld meer kosten'', aldus de econoom John Robertson uit Harare.

Zimbabwe begon in december met het uitgeven van bankbiljetten met een waarde van 250.000 dollar. Een maand later volgde het eerste biljet van tien miljoen dollar. In mei kwamen achtereenvolgens biljetten van 100 miljoen, 250 miljoen, 5 miljard, 25 miljard en 50 miljard dollar in roulatie.