VS heffen reisbeperking hiv-patiënten op

Redactie
De Amerikaanse Senaat heeft besloten de inreisbeperkingen voor mensen met hiv op te heffen. Hoewel er nog een aantal stappen moet worden genomen, betekent dit dat in de nabije toekomst mensen met hiv weer vrijelijk naar de Verenigde Staten kunnen reizen.

De wet moet onder meer nog worden goedgekeurd door president George Bush. Maar de verwachting is dat dit geen problemen oplevert. Al in 2006 stelde Bush voorstander te zijn van het afschaffen van de inreisbeperking. Ook moet de wet formeel nog worden aangenomen door het Huis van Afgevaardigden.

De wet die mensen met een ernstige en bedreigende infectieziekte als hiv verbiedt om de Verenigde Staten binnen te gaan, dateert uit 1987. De grote initiatiefnemer van de wet was de conservatieve senator Jesse Helms, die onlangs overleed. "Het is belachelijk dat ons land hiv-patiënten heeft behandeld als moderne leprozen", stelde de Republikeinse senator Gordon Smith na afloop van de zitting.

Tegelijkertijd met het opheffen van de inreisbeperkingen stemde de Senaat ook in met het uittrekken van 48 miljard dollar om de komende vijf jaar over de gehele wereld de ziekte AIDS te bestrijden, die wordt veroorzaakt door het hiv-virus. President Bush, die het voorstel van harte steunt, hoopt dat de financiële injectie voor de strijd tegen AIDS andere westerse landen ook motiveert meer geld hiervoor uit te trekken.

Een groot deel van het geld gaat naar hulpprogramma's in ontwikkelingslanden als Vietnam, Haïti en Guyana. Het geld volgt op een eerste bedrag van 15 miljard dollar dat Bush in 2003 toezegde.