Zeeuwse campagne tegen duingraven

Michel (OA)

Naar aanleiding van de vele (bijna) ongevallen met kuilen en gangen graven in de duinen, starten de Zeeuwse autoriteiten met een campagne die toeristen op de gevaren moet wijzen. Bij VVV-kantoren en campings zullen folders in het Duits en Nederlands worden verspreid.

Henk Luijendijk, locoburgemeester van Sluis is van mening dat een campagne meer effect heeft dan bijvoorbeeld een verbod om de duinen in te gaan. "Het heeft geen zin de duinen ontoegankelijk te maken voor strandgangers, want veel mensen trekken zich van het prikkeldraad niets aan of zien daar juist een uitdaging in om toch de duinen in te trekken. Ik denk dat het strandpubliek zich bewust moet worden van de gevaren."

De campagne wordt gestart net nu er weer een ongeval met dodelijke afloop plaatsvond. Directeur Lucas Fransen van Stichting Strandexploitatie Walcheren zegt dat er wekelijks kinderen uit de duinen worden gehaald die gevaarlijk bezig zijn. Het is volgens hem ook niet te doen voor strandwachten om de zee én het hele duingebied in de gaten te houden. "Wij hebben helaas ook wel eens een ongeluk met dodelijke afloop meegemaakt. Onze strandwachten letten extra goed op de duinen, maar daar kun je ook niet overheen kijken." Fransen merkt verder nog fijntjes op dat het wel opvalt dat het bijna altijd Duitsers zijn die enorme kuilen graven, waarbij de vaders vaak enthousiast meedoen.