Wielerteams stappen uit ProTour

Redactie
De ProTour lijkt zijn langste tijd te hebben gehad. De zeventien ProTour-ploegen die deelnemen aan de Tour de France hebben dinsdag in een verklaring laten weten geen nieuwe licentie meer aan te vragen. De ProTour werd in 2005 door de internationale wielerunie UCI in het leven geroepen als een 'Champions League van het wielrennen'.

De ProTour moest garanderen dat alle topteams in de belangrijkste wielerwedstrijden aan de start verschenen, maar werd nooit een echt succes. Toen dit jaar de organisatoren van de Tour, Giro en Vuelta besloten de ProTour de rug toe te keren, was het enthousiasme van de teams helemaal verdwenen.

UCI-voorzitter Pat McQuaid wil nog niets weten van het verdwijnen van de ProTour. "De ploegen die uit de ProTour stappen lopen het risico uit de UCI te worden gezet", zei hij tegen persbureau Reuters. "Hierover is het laatste woord nog niet gesproken." De Tour de France wordt dit jaar al geheel buiten de UCI om georganiseerd.

Het Franse Cofidis had vorige week al aangegeven geen nieuwe licentie voor de ProTour aan te vragen omdat de kosten niet zouden opwegen tegen de voordelen. De enige ProTour-ploeg die nog geen beslissing heeft genomen is Astana, dat dit jaar niet welkom is in de Tour. "Maar als iedereen besluit eruit te stappen, kan ik me niet voorstellen dat wij achterblijven", liet een Astana-woordvoerder weten tegenover Reuters.