'Overleg Iran en VS op korte termijn mogelijk'

Redactie
De Iraanse president Mahmoud Ahmadinejad zegt dat direct overleg tussen Iran en de Verenigde Staten op korte termijn mogelijk is, mits de landen daarin op gelijke voet staan. De president deed die uitspraak maandagavond laat op de Iraanse staatstelevisie.

"Een dialoog heeft geen zin als de ene partij op een hogere en de andere op een lagere positie staat", aldus Ahmadinejad. Jarenlang heeft Iran zich hevig verzet tegen direct contact met Washington. Onlangs vond wel al trilateraal overleg plaats tussen Iran, de VS en Irak.

Ayatollah Ruhollah Khomeini, de Iraanse spiritueel leider die aan de wieg stond van de islamitische revolutie van 1979, vergeleek de relatie tussen de VS en Iran ooit als die tussen een wolf en een schaap. De huidige Ayatollah, Ali Khamenei, wees bilateraal overleg voorheen eveneens resoluut van de hand, maar de laatste maanden is hij daarop teruggekomen. Begin dit jaar opperde hij dat de relatie tussen beide landen wellicht niet altijd verbroken zou blijven, maar dat het nog te vroeg was om de diplomatieke banden direct te herstellen.