Bodyguard Bruinsma de cel in voor afpersen

Redactie
Een ex-lijfwacht van de vermoorde topcrimineel Klaas Bruinsma is maandag veroordeeld tot vier jaar cel voor onder meer afpersing en bedreiging. De rechtbank in Utrecht acht bewezen dat de 47-jarige Geurt R. uit Amersfoort bij diverse personen op intimiderende wijze geld heeft losgepeuterd. Meestal ging dat gepaard met mishandeling.

Om slachtoffers angst in te boezemen pochte R. ermee dat hij net op vrije voeten was en dat hij in het verleden contact had met Bruinsma en met Heineken-ontvoerder Willem Holleeder, die eind vorig jaar tot negen jaar cel werd veroordeeld voor het afpersen van vastgoedhandelaren.

De afgeperste bedragen variëren van een paar tientjes tot driehonderdduizend euro. R. stelde zijn slachtoffers in het vooruitzicht dat 'zijn soldaten' hun naasten iets zouden aandoen als zij geen geld zouden geven. R. had het onder meer voorzien op horecaondernemers uit Amersfoort. Zo dwong hij hen een bevriende portier in dienst te nemen die ervoor zou zorgen dat er geen Marokkanen binnen zouden komen.

Het Openbaar Ministerie had acht jaar cel geëist tegen R. De rechtbank kwam tot een lagere straf omdat de verdachte werd vrijgesproken van de afpersingen waarmee de grootste bedragen gemoeid zouden zijn: sommen tot vier miljoen Amerikaanse dollar. Het OM laat weten waarschijnlijk in hoger beroep te gaan. Omdat elf van de dertien aanklachten bewezen zijn verklaard, vindt het de opgelegde straf te laag.