Aanklacht plan staatsgreep Turkije

Rob (R@b)

In Turkije zijn 86 mensen in staat van beschuldiging gesteld die ervan verdacht worden een staatsgreep te hebben voorbereid. De Turkse regering maakte begin deze maand bekend een coupe te hebben voorkomen. Onder de verdachten zijn journalisten en twee oud-generaals.

De verdachten zouden gelieerd zijn aan de ultranationalistische beweging Ergenekon. Die groep wil de strikte scheiding tussen kerk en staat in Turkije beschermen. Van de 86 verdachten zitten er 48 vast. Eén van hen is de leider van Ergenekon

Volgens hoofdaanklager Aykut Cengiz Engin vormen de verdachten een terreurbeweging. Ze zouden met moorden en aanslagen de regering-Erdogan omver hebben willen werpen. De Turkse politie heeft een jaar onderzoek gedaan naar de groep.

Critici beweren dat de AK-partij van premier Recep Tayyip Erdogan het hele verhaal over de staatsgreep uit zijn grote duim zuigt. Het zou zijn verzonnen om de seculiere tegenstanders te bestrijden. Seculiere Turken wantrouwen Erdogan en zijn AKP omdat ze Turkije zouden willen islamiseren.

De arrestaties begin juli vonden plaats vlak voor het begin van de rechtszaak tegen regeringspartij AK. Die rechtszaak wordt door procureur-generaal Abdurrahman Yalcinkaya gevoerd met als doel de partij verboden te krijgen.