Tour: Demarrage op Aspin levert Riccò de winst op

Sabine (sbientje)

De Italiaan Riccardo Riccò heeft zijn tweede etappe deze tour gewonnen. In de eerste rit door de Pyreneeën plaatste de jonge renner van Saunier Duval een imposante demarrage op de Aspin.

Al vroeg in de etappe ontsnapten drie renners uit het peloton. Sebastian Lang van Gerolsteiner, Nicolas Jalabert van AG2R en Aliaksandr Koetsjinski van Liquigas kregen een maximale voorsprong van een kwartier.

In het peloton was inmiddels een valpartij geweest, waarbij Cadel Evans betrokken was. Hij ging hard tegen de grond en hield aan de valpartij enkele flinke schaafplekken over. Na afloop van de etappe zou hij in het ziekenhuis verder worden onderzocht.

Op de top van de Peyresourde was het Lang die alleen boven kwam, voor Koetsjinski en Jalabert. De Duitser daalde goed af, maar de beklimming van de Aspin direct daarna was wat teveel van het goede.

In het peloton reed de ploeg van Euskatel steeds op kop. Veel renners moesten lossen, maar echt gekoerst werd er niet. Ricardo Riccò demarreerde op de flanken van de Aspin en had op de top de stilgevallen Lang al lang en breed ingehaald. De Cobra, zoals hij zichzelf noemt, had een voorsprong op het peloton van meer dan een minuut en gaf deze niet meer uit handen. In Bagneres-de-Bigorre was het Riccò die als eerste over de streep kwam, gevolgd door de ontsnapte Efimkin. Het peloton, met daarin onder andere Menchov, Evans en Valverde kwam 77 seconden later over de streep.

Voor de volledige uitslag kijk je op de FOK!sport Tour de France-site!