North Sea Jazz naar Sint-Petersburg

Bobby (Palestrina)
Muziekfestival North Sea Jazz, dat vandaag losbarst in Ahoy Rotterdam, krijgt volgend jaar waarschijnlijk ook een editie in het Russische Sint-Petersburg. Volgens directeur Jan Willem Luyken heeft Sint-Petersburg een rijke cultuur en is er een behoefte aan dit soort evenementen.

"We zijn daar met meerdere partijen bezig om het festival van de grond te krijgen'' aldus de directeur, "Jazz is in Rusland in de communistische tijd altijd 'underground' geweest. Inmiddels is er veel behoefte aan deze muziek en aan entertainment in het algemeen''. Er wordt gedacht aan een kleinschalig evenement waar plek is voor Russische en Nederlandse talenten naast gerenommeerde internationale artiesten.

In het verleden had North Sea Jazz ook een 'zusje' in het Zuid-Afrikaanse Kaapstad. Na vijf jaar ging dat evenement verder op eigen benen. Eerdere pogingen in Londen, Qatar en Azië zijn niet gelukt. Naast Sint-Petersburg blijft North Sea Jazz naar mogelijkheden zoeken om 'het merk' internationaal neer te zetten.