Ouderlijk gezag sneller afgenomen

Redactie

Het wordt eenvoudiger om ouders met bijvoorbeeld een jarenlange ernstige drugsverslaving de zeggenschap over hun kinderen af te nemen. Nu moeten ouders er zelf mee instemmen het ouderlijk gezag af te staan. Dat gaat verdwijnen, zo heeft het kabinet vrijdag bekendgemaakt.

Het kabinet komt met de wijziging om kinderen 'beter te beschermen tegen ouders die er onvoldoende in slagen hun kind op een gezonde en evenwichtige manier op te voeden'. Het belang van het kind komt, aldus het kabinet, op de eerste plaats. De maatregel is vooral bedoeld voor die ouders hun opvoedingsverantwoordelijkheid niet waar kunnen maken en bij wie weinig of geen aanwijzingen voor verbetering zijn.

Ook zorgt het voorstel ervoor dat de rechter kinderen waar het niet goed mee gaat, eerder onder toezicht kan stellen. Bij een ondertoezichtstelling wordt het ouderlijk gezag beperkt en blijft het kind in het gezin. De kinderrechter doet dit als de belangen van het kind ernstig worden bedreigd.

In het voorstel kan dit voortaan ook bij kinderen met relatief lichte problemen. Jeugdzorg krijgt voortaan bij een ondertoezichtstelling daarnaast het recht om zonder toestemming van de ouders informatie op te vragen uit de omgeving van hun kind.

De Tweede Kamer moet de voorstellen nog bespreken.