OM vreest dat oud-SS'er Boere dans ontspringt

Redactie
Oud-SS'er Heinrich Boere, die in Duitsland vervolgd zou moeten worden, ontsnapt wellicht aan zijn straf. De 86-jarige Nederlander lag de afgelopen twee maanden bijna onafgebroken in een ziekenhuis. Het Duitse Openbaar Ministerie is bang dat strafvervolging hierdoor wordt afgewezen, schrijft De Telegraaf vrijdag. De advocaat van de oorlogsmisdadiger heeft aangevoerd dat Boere niet kan terechtstaan vanwege zijn slechte gezondheid.

De Duitse justitie wil Boere vervolgen wegens zijn daden tijdens de Tweede Wereldoorlog, maar de officier van justitie vreest dat dit niet gaat lukken. Hij noemt het in de krant jammer wanneer de zaak zou stranden. "Ik heb een keiharde zaak waarbij ik alle noodzakelijke stukken van de Nederlandse politie en justitie heb gekregen." Ook zou er een verklaring van een Nederlandse ooggetuige zijn. "Maar ik moet reëel zijn", stelt de officier. "Boere ligt niet zomaar zo lang in het ziekenhuis."

Boere werd in augustus aangeklaagd wegens drievoudige moord. Als oud-lid van het SS-Sonderkommando Feldmeijer wordt hij beschuldigd van de moord op een Bredase apotheker, een rijwielhandelaar uit Voorschoten en een fabrieksdirecteur. Hij vluchtte na de oorlog naar Duitsland. In Nederland werd hij bij verstek veroordeeld tot de doodstraf, een straf die later werd omgezet naar levenslang.