PvdA'er hekelt pro-IsraŽlische houding Verhagen

Redactie
Minister van Buitenlandse Zaken Maxime Verhagen (CDA) staat een oplossing in de weg in het conflict tussen Israël en de Palestijnen. Dat zegt PvdA-Kamerlid Martijn van Dam donderdag in een interview met de website nu.nl. "De kritiekloze houding ten opzichte van Israël ondermijnt de effectiviteit van zijn ministerschap, omdat die instelling uitstraalt op de rest van het beleid", legt Van Dam uit.

De buitenlandwoordvoerder van de PvdA in de Tweede Kamer verwijt de christelijke bewindsman dat hij niet bereid is de Palestijnse beweging Hamas bij de vredesbesprekingen te betrekken. "Hij is door zijn overtuiging zo zeer pro-Israël dat hij daarmee het dichterbij brengen van een oplossing voor het conflict in de weg staat", aldus Van Dam. Volgens het Kamerlid gaat Verhagen van al zijn Europese collega's 'het meest op de rem staan als het om het vredesproces gaat'. De sociaaldemocraat vindt dat Nederland juist een aanjager moet zijn.

Verhagen moet volgens Van Dam Israël aanspreken op de schendingen van de mensenrechten van Palestijnen. Het valt volgens hem niet uit te leggen dat dat niet gebeurt door een minister die juist van mensenrechten een van de speerpunten van zijn beleid heeft gemaakt. "Stel dat ik leider was van een land met een bedenkelijk mensenrechtenimago. Wat zou ik me dan aantrekken van een minister die in het Midden-Oosten zo overduidelijk met twee maten meet?"