Seks bij bejaarden populair

Rob (R@b)

Onderzoek aan de Universiteit van Gothenburg, Zweden, wijst uit dat de huidige generatie oudjes er wel pap van lust. Vergeleken met vorige generaties stoeien bijna twee keer zoveel gepensioneerden er lustig op los, vooral de vrouwen in de betreffende leeftijdsgroep blijken zeer voldaan nu ze vaker van een orgasme genieten.

Uit onderzoek onder 1500 Zweedse 70-jarigen bleek het percentage getrouwde mannen, dat zegt nog steeds seks te hebben, in 30 jaar tijd te zijn toegenomen van 52% tot maar liefst 98%. Onder getrouwde vrouwen steeg dit percentage van 38% naar 56%, onder ongetrouwde mannen van 30% naar 54% en onder ongetrouwde vrouwen van 0,8% naar 12%.

Er waren meer vrouwen die aangaven een hoge seksuele bevrediging te ondervinden, meer vrouwen die zeiden orgasmes te hebben tijdens de seks, en minder die rapporteerden nog nooit een orgasme te hebben gehad. Een minpunt was de toename van het aantal mannen dat in mindere mate van de seks genoot, volgens de onderzoekers een gevolg van de acceptatie van seksueel falen. Verder bleek dat bij mannen erectiestoornissen nu minder vaak een probleem vormen, maar dat ejaculatieproblemen meer voorkomen.

Onderzoeksleider Nils Beckman concludeerde uit het onderzoek dat de meeste ouderen seksuele activiteit en gerelateerde gevoelens als een natuurlijk onderdeel van het latere leven beschouwen. Volgens professor Peggy Kleinplatz, seksexpert aan de Universiteit van Ottawa in Canada, benadrukken de onderzoeksbevindingen de belangrijke rol van seks in de levens van 70-jarigen. Ze beschouwt de resultaten als een welkome aanvulling op de beperkte literatuur over seks bij ouderen, en hoopt dat deze zullen bijdragen aan de noodzaak om artsen te trainen in het praten met patiënten over hun seksuele zorgen.

De universiteit van Gothenburg onderzocht de seksuele gewoontes op latere leeftijd onder vier representatieve 70-jarige bevolkingsgroepen in Zweden, in de periodes 1971-1972, 1976-1977, 1992-1993 en 2000-2001. De resultaten werden gepubliceerd in de British Medical Journal, een week na de publicatie dat het aantal seksueel overdraagbare aandoeningen onder 45-plussers in minder dan 10 jaar tijd meer dan verdubbeld was. Dat onderzoek, online gepubliceerd op Sexually Transmitted Infections Online, zou wijzen op risicovol seksueel gedrag onder ouderen.

Met dank aan ysduiker voor het vertalen en de submit.