Asbestschandaal in de provincie Utrecht

Redactie

De milieupolitie en de arbeidsinspectie in Utrecht hebben na vier maanden onderzoek naar illegale asbestsanering zes verdachten aangehouden. Dat heeft de politie woensdag bekendgemaakt.

Volgens de politie zijn er bij bouw-, sloop- en asbestsaneringswerkzaamheden aan een pand in de provincie Utrecht de regels overtreden. Hierdoor zouden asbestbesmettingen zijn ontstaan. De Arbeidsinspectie legde het werk aan het pand in 2007 tot drie keer toe stil. Twee keer werd dit gebod genegeerd. Hierdoor liep de gezondheid van de werknemers bij het pand ernstig gevaar.

De politie wil niet zeggen om welk pand in de provincie het gaat. Bij het asbestschandaal zijn vijftig partijen betrokken. Bouw-, sloop-, asbestinventarisatie- en asbestsaneringsbedrijven en laboratoria. Onder de aangehouden verdachten bevonden zich de directievoerder, de hoofdaannemer sloopwerken, de gecertificeerde asbestinventariseerder en de gecertificeerde asbestverwijderaar.

De politie en de Arbeidsinspectie hebben hun onderzoek afgerond en het dossier naar het Openbaar Ministerie (OM) gestuurd. Dat beslist binnenkort over verdere strafvervolging. Op dit moment zijn alle verdachten weer vrij.