Google maakt 3D-wereld

Redactie

Google komt met een opvallende nieuwe applicatie, Google Lively. Het is een driedimensionale wereld die lijkt op Second Life. Met een avatar kun je rondlopen en chatten.

Tot nu toe waren zo goed als alle Google-applicaties praktische toepassingen zonder al te veel grafische poespas. Met Lively komt daar drastisch verandering in. Na het downloaden van de Lively-software voor Windows kun je met je Google-account inloggen op verschillende Lively 'kamers'. Die kamers kunnen eenvoudig op een website worden gezet, en dat is vooral ook waar Google met de software op mikt.

Dankzij de kamers kun je volgens de officiële Google-blog 'zijn wie je wilt op de sites die je bezoekt': je kunt net als in Second Life je eigen avatar (poppetje) helemaal aankleden en vormgeven zoals je dat wilt. "Het Lively-team wil mensen helpen een nieuwe dimensie van het web laten ervaren. We hopen dat je het product gebruikt om jezelf met en zonder woorden te uiten, en om dit te doen op plaatsen die je vaker bezoekt op internet."

Lively is weer een nieuw stuk software dat is gemaakt in de 20%-tijd van Google werknemers, de ene dag per week die ze mogen besteden aan eigen projecten. Toch lijkt Lively wel een toepassing die Google kan gaan omzetten in een winstmodel, bijvoorbeeld door adverteerders toe te staan 'posters' in de 'kamers' op te hangen.

Het is in Lively mogelijk om bijvoorbeeld YouTube filmpjes te tonen op virtuele TV's en foto's weer te geven in lijstjes aan de muur. Ook zijn er gadgets in de virtuele wereld te vinden die het ook doen op de PC thuis. Er zit nog wel een aantal bugs in de software en het laden duurt vrij lang. Het programma is dan ook nog in een testfase, via een speciale pagina kunnen gebruikers feedback geven.