'Weekendje weg' veelplegers Amersfoort blijft

Redactie
Geweldplegers in Amersfoort kunnen blijven rekenen op een verzorgd 'weekendje weg' als ze tijdens het uitgaan gewelddadig zijn. Dat heeft de gemeente Amersfoort vandaag bekendgemaakt.

Het zogenoemde weekendarrangement is volgens politie, justitie en gemeente in alle opzichten succesvol en wordt daarom onverminderd voortgezet. Wie in het weekend in Amersfoort gewelddadig is, kan sinds juli vorig jaar rekenen op een stevige aanpak.

Geweldplegers worden opgepakt en blijven tot en met maandag in de politiecel. Maandag gaan ze de deur uit, direct voorzien van een boete, vooruitzicht op een taakstraf of met een dagvaarding om voor de rechter te verschijnen. De aanpak geldt vooral voor 18-plussers en begint op vrijdagavond.

Het weekendarrangement maakt maximaal gebruik van mogelijkheden voor inverzekeringstelling van verdachten. De periode waarin de verdachte in de cel zit, wordt gebruikt om een goed beeld te krijgen van het geweldsincident. In veel gevallen kan de verdachte de cel daarom verlaten met duidelijkheid over de vervolgstappen.

Sinds de invoering van het weekendarrangement hebben 38 verdachten van geweld gebruik gemaakt van het verzorgde 'weekendje weg'. Van de 38 verdachten zijn er 23 voor de rechter geweest en veroordeeld tot gevangenisstraf, een taakstraf of een geldboete.