Auteur Janwillem van de Wetering overleden

Redactie

De Nederlandse auteur Janwillem van de Wetering, onder andere bekend van de Grijpstra & de Gier-boeken, is vrijdag op 77-jarige leeftijd overleden.

Van de Wetering overleed aan kanker in een ziekenhuis in Blue Hill, vlakbij zijn woonplaats Surry in de Amerikaanse staat Maine. Dit is vanmiddag bevestigd door Babeth VanLoo van de Boeddhistische Omroep Stichting. Zij was bevriend met de auteur en produceerde de documentaire To Infinity & Beyond die in 2004 werd uitgezonden door de Boeddhistische omroep.

''Janwillem is vredig gestorven. Hij had te veel pijn en wilde ook niet meer. Hij ging de dood met goede moed tegemoet. Als zenbeoefenaar keek hij uit naar de dood. Hij zag de dood als een soort bevrijding en noemde het een andere fase van zijn leven'', aldus VanLoo.

Van de Wetering wordt gecremeerd. Hij was al lange tijd ziek, laat directeur Geneviève Waldmann van House of Books in een reactie weten. Deze uitgever bracht in 2004 nog een aantal herziene en gemoderniseerde boeken uit de serie Grijpstra & De Gier op de markt: De Dood van een Marktkoopman, De Gelaarsde Kater en Het Lijk in de Haarlemmer Houttuinen. Dit gebeurde wegens de gelijknamige tv-serie die toen opnieuw werd uitgezonden.

Waldmann: ''Janwillem van de Wetering was een ongelooflijk inspirerende en scherpzinnige man die over heel veel zaken zijn mening kon geven. Als je hem iets vroeg kon hij fantastische herinneringen ophalen en was je zomaar drie uur verder. Hij had veel meegemaakt en veel gereisd. De laatste jaren was hij niet meer in staat naar Nederland te komen en bleef het bij contact via de mail.''

Met dank aan nuffniet voor de submit.