Paardenboerka niet aan te slepen

Djeez

Wie 's zomers langs de Hollandse weilanden fietst, vraagt zich misschien wel af of de Taliban ook hier hebben toegeslagen. Menig paard loopt namelijk rond met een speciale boerka.

Het blijkt een geniale vinding te zijn van Stef van der Meulen uit het Drentse Noord-Sleen. Het is een soort deken, dat het edele dier moet beschermen tegen de vliegen. Dikwijls wordt zelfs het hele lijf van het paard ingepakt. 

De 'paardenboerka' is een regelrechte rage. Ze gaan dan ook de hele wereld over. "Ik verkoop dekens tegen zomereczeem, dat is een allergische reactie op vliegenbeten. Vroeger gingen paarden die hier last van hadden meestal naar de slager, omdat ze hun staart en manen kapotschuurden en overal eczeemplekken kregen. Maar een paard is tegenwoordig een huisdier. Mensen doen er alles aan om hun viervoeter met eczeem toch te houden door goede verzorging. Vandaar dat je steeds meer paarden ziet met dit soort dekens", vertelt van der Meulen.

Omdat de edele viervoeters steeds meer last krijgen van vliegen, zijn er ook speciale, luchtige vliegendekens op de markt. "Doordat minder bestrijdingsmiddelen worden gebruikt, ecologisch bermbeheer wordt toegepast en de zachte winters zorgen ook voor meer vliegen", meent een Hoogeveense ruitersportzaakeigenaar. Daarom vliegen ook deze dekens massaal de winkels uit.

Foto's en een filmpje zijn te vinden in het bronartikel