EU staat laag btw-tarief toe

Michel (OA)

De Europese Commissie (EC) heeft bepaald dat het lage btw-tarief, dat bijvoorbeeld kappers en fietsenmakers nu hanteren, mag blijven bestaan. Aanstaande maandag doet de Commissie een voorstel om de tijdelijke regeling in een definitieve om te zetten.

Door de ingewikkelde regelgeving mogen nu elf EU-landen zelf bepalen of zij het lage btw-tarief hanteren. De andere zestien lidstaten mogen dat niet. Met een definitieve regeling beoogt de EC lidstaten de vrijheid te geven zelf te bepalen of in bepaalde sectoren het lage tarief berekend wordt. Er moet minimaal vijf procent btw worden geheven in de sectoren waar arbeidsintensief werk wordt verricht.

Werkgeversorganisatie VNO-NCW is enerzijds tevreden en anderzijds ontevreden met de plannen van de Commissie. Tevreden omdat de verlaging zo goed als zeker definitief wordt en ontevreden omdat de EC bepaalde sectoren wil schrappen, waardoor het verlaagde tarief niet meer kan worden berekend. "Een stijging van het btw-tarief kan grote negatieve economische effecten op betrokken sectoren hebben, ook voor de werkgelegendheid."