Mama's junkfood slecht voor kind

Hans (ItaloDancer)

Vrouwen die er tijdens de zwangerschap of borstvoeding slechte eetgewoonten op nahouden, kunnen de gezondheid van hun kind langdurig benadelen. Dat suggeren althans nieuwe rattenstudies.

Het bleek al eerder dat ratten waarvan de moeder junkfood kreeg tijdens de zwangerschap en borstvoeding, zelf later ook meer trek hadden in een vette hap. Maar zelfs wanneer de kids op een gezond dieet werden gezet, bleken ze een groter risico te lopen op diabetes dan ratjes met een gezonde moeder. De nakomelingen van de fastfoodmama's hadden een hoog vetgehalte in het bloed en rond de belangrijke organen, zelfs toen ze al volwassen waren.

Volgens professor Neil Stickland is er geen reden om aan te nemen dat hetzelfde niet ook voor mensen geldt. "Mensen delen een aantal fundamentele biologische systemen met ratten, dus er is een goede reden om te verwachten dat de effecten die we zien bij ratten, mogelijk ook bij mensen voorkomen." Andere wetenschappers waarschuwen niet te snel verregaande conclusies uit het onderzoek te trekken, maar menen wel dat moeders moeten beseffen, dat wat ze eten tijdens de zwangerschap van invloed kan zijn op het kind.