Veroordeling directeur SE Fireworks definitief

Redactie
De veroordeling van Ruud Bakker voor de vuurwerkramp in Enschede wordt niet opnieuw bekeken. De Hoge Raad heeft het herzieningsverzoek van de mededirecteur van SE Fireworks dinsdag afgewezen. De nieuwe feiten die Bakker aandroeg, hadden volgens de raad in 2005 niet tot een andere veroordeling geleid. Bakker heeft de celstraf van een jaar inmiddels uitgezeten, net als directeur Willy Pater.

Het gerechtshof veroordeelde de directeuren in 2004 in verband met de ontploffing. De Hoge Raad bevestigde dit vonnis in 2005. De advocaat van Bakker diende eind vorig jaar een herzieningsverzoek in. Uit nieuw onderzoek zou blijken dat SE Fireworks niet schuldig is aan de ramp. Zo zou het zware vuurwerk op het terrein normaal gesproken niet gelijktijdig exploderen. Ook zou de brandweer de ramp in mei 2000 uit de hand hebben laten lopen door deuren van opslagplaatsen te openen. Die informatie werd achtergehouden door het Openbaar Ministerie en dus had het OM volgens advocaat Mayke Goris niet-ontvankelijk moeten worden verklaard.

De Hoge Raad denkt niet dat Bakker was vrijgesproken als de nieuwe feiten bekend waren geweest. De raad wijst erop dat het bedrijf opzettelijk veiligheidsvoorschriften heeft overtreden. Zo was er te veel zwaar vuurwerk op het terrein, waren er geen werkende sprinklerinstallaties, geen brandwerende deuren en werd vuurwerk opgeslagen op plaatsen waar dit niet mocht. Dat het zware vuurwerk normaal gesproken niet tegelijk ontploft, betekent volgens de raad niet dat dit nooit kan gebeuren. Dit alles bij elkaar heeft volgens de raad meer bijgedragen aan de ramp dan het openen van de deuren door de brandweer. Ook zou het niet aannemelijk zijn dat dit bewust door het OM is achtergehouden.