Veertig Indiase agenten vermist na aanval

Redactie

Veertig Indiase politieagenten zijn waarschijnlijk verdronken nadat hun boot zondag in het oosten van India was aangevallen, vermoedelijk door maoïstische rebellen. Dat heeft de politie van de deelstaat Orissa gezegd.

Ongeveer 56 agenten waren aan boord van de politieboot toen die werd aangevallen en omsloeg in de snelstromende rivier de Machakund ten zuiden van Bhubaneswar, de hoofdstad van Orissa. Zestien opvarenden konden zich in veiligheid brengen, maar de rest wordt vermist en is waarschijnlijk verdronken.

De rebellen die verantwoordelijk worden gehouden voor de aanval, de Naxalieten, voeren al dertig jaar een gewapende opstand in verschillende oostelijke Indiase deelstaten. Ze eisen land en werk voor landarbeiders en armen. De afgelopen paar jaar heeft de opstand zo'n tweeduizend levens geëist. Een van de bloedigste wapenfeiten van de Naxalieten was een aanval op een afgelegen politiebureau in Chhattisgarh, in maart vorig jaar. Daarbij verloren 55 politieagenten en leden van door de regering gesteunde milities het leven.