Kennismigranten sneller en makkelijker het land in

Redactie

Kennismigranten kunnen vanaf 2011 sneller en eenvoudiger in Nederland aan de slag. De aanmeldingsprocedure voor migranten die een belangrijke bijdrage zouden kunnen leveren aan de Nederlandse economie, cultuur of wetenschap wordt minstens de helft korter. Het kabinet heeft vrijdag een voorstel daartoe van staatssecretaris van Justitie Nebahat Albayrak (PvdA) aangenomen.

In plaats van binnen zes maanden moet de verblijfsvergunning voor kennismigranten in 2011 binnen drie maanden worden uitgegeven. Als de instelling of het bedrijf waar de migrant gaat werken of studeren al als betrouwbaar bekend staat bij de Immigratie- en Naturalisatiedienst (IND), moet de procedure zelfs binnen twee weken kunnen worden afgerond.

Albayrak verwacht dit onder meer te bereiken door verschillende aanvraagprocedures samen te voegen die migranten nu moeten doorlopen. Ook moeten bedrijven en instellingen meer verantwoordelijkheid nemen voor de migrant die zij naar Nederland willen halen, vindt de staatssecretaris. Zij zouden zich garant moeten stellen voor de migrant en zich bij de IND als betrouwbaar moeten laten registeren. Dan zou de procedure met weken kunnen worden verkort.