Illegaal downloaden in Nederland toch illegaal

Rob (R@b)

Downloaden van illegale bestanden is in Nederland wel degelijk illegaal. Dat heeft een Haagse rechtbank deze week gesteld in een vonnis. ''Een kopie maken van illegaal materiaal is een illegale handeling''.

Hiermee is iedere Nederlander die beschermde liedjes, films of software ophaalt via internet, dus in overtreding. De brancheorganisatie van de entertainmentindustrie, de NVPI, is blij met de uitspraak.  "Het komt volledig overeen met het standpunt dat wij hierover hebben ingenomen".

Het is voor het eerst dat een Nederlandse rechter het ongeautoriseerd downloaden van auteursrechtelijk beschermd materiaal voor privégebruik bestempelt als illegaal. Het vonnis gaat regelrecht in tegen het standpunt van de regering, dat het downloaden voor privégebruik altijd heeft gedoogd.

Advocaat Arnout Groen, deskundige op het gebied van auteursrecht, zegt vandaag in het Financieel Dagblad dat  de platenmaatschappijen en antipiraterijstichting BREIN ''extatisch'' zullen zijn over het vonnis. ''Het wachten is op de eerste zaak die aanhangig wordt gemaakt tegen een downloader. Op basis van dit vonnis zou BREIN een goede kans maken. Iedereen die ook maar een liedje downloadt, maakt inbreuk op het auteursrecht. Een goede zaak. Het is een gek idee, dat je iets van waarde gratis kunt consumeren.''

Diverse deskundigen zeggen dat het laaste woord over deze kwestie voorlopig nog niet gezegd zal zijn. Wel gaan ze er van uit dat BREIN dit vonnis zal gaan gebruiken.