VVD start actie tegen kindersekstoerisme

Redactie
VVD-parlementariërs Jules Maaten en Fred Teeven zijn vrijdag een handtekeningenactie begonnen om het kindersekstoerisme tegen te gaan. Zij willen dat de Europese politieorganisatie Europol meer bevoegdheden krijgt om pedofielen en hun netwerken op te sporen. Nu mag Europol alleen informatie analyseren en acties coördineren.


De VVD'ers willen dat Europol de verdachte pedofielen ook zelf gaat opsporen. Die bevoegdheid hebben tot op heden alleen de landen zelf.
Vanuit Nederland alleen al reizen volgens de parlementariërs drieduizend toeristen per jaar naar onder meer Zuidoost-Azië om seks met minderjarigen te hebben. Het sekstoerisme leidt nauwelijks tot arrestaties en veroordelingen. In heel Zuidoost-Azië werden vorig jaar veertig toeristen veroordeeld, weet het tweetal.
Europarlementariër Maaten en Tweede Kamerlid Teeven hebben de website sayno.eu gelanceerd. Zij hopen dat een miljoen Europeanen de digitale petitie aan de Europese Commissie (EC) tekenen. De petitie moet de EC overhalen van 'Europol een Europese FBI te maken'.

De actie is een samenwerking met onder meer de hulporganisaties Terres des Hommes, Plan International en Save the Children.