Genentest ter preventie ernstige borstkanker

Richard (Samsonneke)
Wetenschappers zijn er al langer achter dat kanker voor een deel genetisch bepaald is. Britse wetenschappers zeggen dat er daarom een eenvoudige genentest zit aan te komen voor alle vrouwen van dertig jaar.

Aan de hand van de uitslag kunnen wetenschappers bepalen of de vrouw een laag, gemiddeld of hoog risico loopt om borstkanker te krijgen. Vrouwen met een laag risico zouden dan minder vaak gescreend hoeven worden dan vrouwen met een hoog risico.

Een vrouw met een laag risico zou dan bijvoorbeeld de start van regelmatige controle uit kunnen stellen. Deze begint gewoonlijk op vijftigjarige leeftijd. Bij een vrouw van dertig met een hoog risico, zou deze regelmatige controle al kunnen beginnen op dertigjarige leeftijd.

Toch zitten er nadelen aan dit plan. Zo zou de toename van controles onder de bevolking kunnen zorgen voor financiële problemen. Er komen namelijk veel meer patiënten die gecontroleerd moeten worden, wat weer betekent dat er meer artsen en apparatuur nodig zijn. Verder is het wel bewezen dat röntgenstraling effectief is voor het redden van vrouwenlevens boven de vijftig jaar, maar of dit ook geldt voor jongere vrouwen is niet duidelijk. Dit komt doordat de dichtheid van de borst voor de overgang anders is dan erna, waardoor de borstkanker moeilijker te ontdekken is.