'Gesnuif van v.d Eem funest voor bewijslast'

Rob (R@b)

De manse praat van Patrick van der Eem over zijn gangsterverleden en zijn cocaïnegebruik, zal vergaande gevolgen hebben voor een mogelijke strafzaak tegen Joran van der Sloot. Van der Eem heeft namelijk gezegd dat hij in de maanden van de undercoveroperatie stijf stond van de coke.

Zo bekende hij gisteren openlijk dat hij tijdens de veelbesproken operatie in een Range Rover dagelijks harddrugs gebruikte. ''Ik zat zeven maanden onder de cocaïne." Volgens hem werden deze beelden uit het programma van Peter R. de Vries geknipt.  De Vries zelf ontkent dat overigens vandaag in De Telegraaf pertinent. ''Ik wist dat Patrick cocaïne gebruikte, maar dat is nooit onder onze regie gebeurd. Wij hebben Patrick van der Eem niet uitgekozen omdat hij zo betrouwbaar overkwam. Helemaal niet zelfs, maar hij had dat contact met Joran. Ook is er pertinent niet met de banden geknoeid."

Van der Eem bood aan Joran ook harddrugs  aan. Van der Sloot heeft die ook daadwerkelijk gebruikt. Hierdoor is zijn bekentenis over de verdwijning van de 18-jarige Natalee Holloway juridisch gezien waarschijnlijk van geen enkele waarde meer, zo denken strafrechtdeskundigen.  Die bekentenis was al omstreden, omdat Joran na de uitzending verklaarde gewoon met Van der Eem meegeluld te hebben om stoer over te komen.

Justitie op Aruba is uiterst ontstemd over Van der Eems uitlatingen. ''Van der Eem heeft hiermee zichzelf én de zaak geen plezier gedaan”, zo zegt hoofdofficier mr. Hans Mos vandaag in De Telegraaf. Volgens  Mos hoeft het gedrag van Van der Eem niet te betekenen dat een strafzaak tegen Van der Sloot nu  helemaal van de baan is. "Mochten we nog aanvullend bewijs krijgen en hem dagvaarden, dan moet de rechter oordelen of alles volgens de regels is gegaan."

Is een foto en geen filmpje. Klikken heeft geen zin!