Steun voor PVV in strijd tegen corruptie Antillen

Redactie
Staatssecretaris Ank Bijleveld (Koninkrijksrelaties) vindt dat PVV-Kamerlid Hero Brinkman ''een punt heeft'' met zijn strijd tegen corruptie op de Antillen. ''Veel mensen ontkennen wat Brinkman zegt, maar dat is niet terecht.'' Dat stelde de CDA-bewindsvrouw na afloop van een tweedaags werkbezoek aan Curaçao.

Brinkman bracht een kleine twee weken geleden de nota 'De Antillen - Maffia binnen het Koninkrijk' uit met daarin 170 gevallen van vermeende corruptie, die hij voornamelijk uit de Antilliaanse media had gehaald. Brinkman wilde met zijn nota de aandacht vestigen op de in zijn ogen alom aanwezige corruptie op de Antillen en vroeg om een parlementair onderzoek. Daarvoor kreeg hij geen steun van de andere partijen.

''Ik bagatelliseer corruptie nooit'', stelde Bijleveld. ''Of het nu in Nederland, op Curaçao of China is. Je moet het benoemen, dat doe ik op de Antillen ook regelmatig, bijvoorbeeld tijdens persconferenties.'' Als de corruptie is benoemd, moet het volgens de staatssecretaris worden aangepakt. ''Daarna moet er beleid op worden gevoerd. Dat zijn volgens mij de drie stappen die je moet nemen. Als het gaat om goed bestuur, heb ik daar tijdens de gesprekken over het invoeren van financieel toezicht op de Antillen altijd veel aandacht aan besteed.''

De staatssecretaris zei dat als ze iets hoort over corruptie ''ik het direct doorstuur naar de procureur-generaal, zodat die ernaar kan kijken''.