Steun voor nieuw asielbeleid

Redactie
De aanscherping van het asielbeleid die het kabinet voorstelt, kan rekenen op steun in de Tweede Kamer. De regeringsfracties PvdA en CDA en de oppositiepartij VVD reageerden vandaag in grote lijnen positief op de plannen.

De uitwerking van het vernieuwde asielbeleid leidt op deelterreinen nog wel tot kritiek. CDA-Kamerlid Wim van de Camp vindt de intenties goed, maar vreest voor de consequenties in de praktijk. "Ik wil dat het juridisch klopt." De juridische inperking van herhaalde asielaanvragen en beroepsprocedures is de volksvertegenwoordiger nu nog te onduidelijk.

De liberaal Henk Kamp verwijt het kabinet dat het onvoldoende optreedt tegen misbruik van het Nederlandse asielbeleid. Hij mist de aanpak van bijvoorbeeld vreemdelingen die met het vliegtuig naar Nederland komen en vervolgens op Schiphol verklaren dat ze geen paspoort hebben.

Daarnaast vindt de VVD dat de bewindslieden van Justitie te slap omgaan met asielzoekers die hier niet mogen blijven. De voorgestelde opvang van deze groep, voor een deel met vrijheidsbeperking, garandeert geen terugreis naar het vaderland van de ex-asielzoeker. Volgens Kamp moeten deze vreemdelingen tot hun uitzetting in bewaring worden genomen.

De PvdA vraagt meer aandacht voor asielzoekers met medische problemen. Kamerlid Hans Spekman noemde verder "de intenties goed"'.