OPEC: er is geen tekort aan olie

Redactie
OPEC-voorzitter Chakib Khelil heeft vanmiddag nog eens benadrukt dat er volgens hem geen sprake is van een tekort aan olie. Khelil legde de roep van olieconsumerende landen om een verhoging van de olieproductie naast zich neer.

''De OPEC heeft al alles gedaan wat het kan doen, de prijzen zullen niet dalen'', zei Khelil voor aanvang van een vergadering met energie-ambtenaren van de Europese Unie in Brussel.

Volgens de voorzitter van de Organisatie van Olie-Exporterende Landen is de hoge olieprijs het gevolg van de door de kredietcrisis verzwakte dollar en een toevloed aan investeringsfondsen op zoek naar winstgevende beleggingen. Speculatieve beleggingsfondsen zouden volgens hem verantwoordelijk zijn voor ongeveer 40 dollar van de prijs van een vat olie.

Saudi-Arabië kondigde dit weekend weliswaar een verhoging van de olieproductie aan, maar Khelil wees erop dat de andere leden van de OPEC geen aanleiding voor meer productie zien. ''Vanuit het oogpunt van de producenten is er sprake van een evenwicht. Er is zelfs meer aanbod dan vraag.'' Hoever de olieprijs nog stijgt, wordt volgens Khelil bepaald door het verloop van de dollar en door geopolitieke spanningen, met name rond Iran.

''Als u die vragen kunt beantwoorden, dan weet ik het antwoord op de vraag over de prijs.'' De Europese commissaris voor Energiezaken, Andris Piebalgs, riep de OPEC op geen maximum meer te stellen aan de olieproductie. ''Zonder productieplafond kan de markt zich makkelijker aanpassen. Dan kunnen we verwachten dat de prijzen gaan dalen, in plaats van stijgen zoals de tendens nu is.''