Albayrak wijzigt asielprocedure fors

Michel (OA)

Staatssecetaris Albayrak van Justitie gaat de asielprocedure op een aantal punten flink wijzigen. De nieuwe maatregelen moeten de procedure beter en sneller maken. Asielzoekers kunnen nu nog oneindig bezwaar maken als hun aanvraag wordt afgewezen, het kabinet wil dat tegengaan.

De Immigratie- en Naturalisatiedienst (IND) heeft nu slechts 48 uur om de achtergrond van een asielzoeker te onderzoeken. Albayrak wil dat deze termijn wordt verlengd, zodat de IND meer tijd heeft voor het onderzoek. Daarnaast moet een langere onderzoekstijd vookomen dat veel asielzoekers automatisch in een vervolgprocedure terechtkomen, wat nu vaak het geval is omdat de IND aan 48 uur niet genoeg heeft. Bij een asielaanvraag zal de aanvrager aan een strenge medische keuring worden onderworpen, nog voordat de aanvraagprocedure zal beginnen.

Albayrak wil verder dat de rechter in een beroepszaak rekening kan houden met nieuwe omstandigheden waar de asielzoeker mee te maken heeft. Mocht het tot een uitwijzing komen, dan krijgt men vier weken -in vrijheid- om te vertrekken.