Noord-Korea nodigt media uit

Richard (Samsonneke)
De Noord-Koreaanse regering heeft nieuwsorganisaties, waaronder CNN, uitgenodigd getuige te zijn bij het buiten werking stellen van de kernreactor Yongbyong aanstaande vrijdag. Noord-Korea zal een belangrijk element van deze kernreactor, de koeltoren, geheel vernietigen. Hierdoor wordt de kernreactor onbruikbaar. De vernietiging van deze koeltoren is een deel van de overeenkomst tussen de Verenigde Naties en Noord-Korea.

Volgens het Internationaal Atoomenergie Agentschap zou het een jaar duren voordat een dergelijke koeltoren opnieuw gebouwd zou kunnen worden. Vanwege de omvang van de toren zou dit tevens niet in het geheim kunnen gebeuren.

Inmiddels heeft Noord-Korea al ongeveer 18.000 documenten over het verleden van zijn nucleaire activiteiten aan de VS overhandigd. Volgens de VS zijn deze documenten van cruciaal belang bij het controleren van Noord-Korea's beweringen.

"Toch moeten we ons hoofddoel in gedachten houden: het vernietigen van de Noord-Koreaanse nucleaire wapens en zijn programma's", aldus Condoleezza Rice, minister van Buitenlandse Zaken in de VS. "Niks mag overblijven. Ook kan er nog geen definitieve overeenkomst geconcludeerd worden. Daarvoor zal de VS eerst Noord-Korea's beweringen moeten nakijken."