'Harry Mens gehoord in zaak vastgoedfraude'

Veerle (Volpez)

Makelaar en Tv-presentator Harry Mens is gehoord in een van de grootste vastgoedfraudezaken in de Nederlandse geschiedenis. Dat meldden de Volkskrant en De Telegraaf vandaag. Bij de fraudezaak zouden onder andere kopstukken van het Rabo Bouwfonds, Fortis Vastgoed en het Philips Pensioenfonds zijn betrokken.

Op 19 mei zou de presentator van het RTLZ programma Business Class door rechercheurs van de FIOD/ECD zijn gehoord. Het Openbaar Ministerie verdenkt Mens van het sturen van een valse factuur zonder dat hij daarvoor werkzaamheden verrichte.

De zaak, waarin Harry mens verdacht wordt van valsheid in geschrifte, heeft betrekking op het zogenaamde 'Solaris-project'. Dit project omvat de bouw van een groot kantorencomplex van ongeveer 25.000 vierkante meter aan de Maas in Rotterdam, naast het bekende restaurant Het Zalmhuis. Het project zou bestaan uit vier grote kantoorpanden, twee paviljoens en een grote parkeergarage.

Destijds werd dit project ontwikkeld door het Bouwfonds en zou ongeveer 160 miljoen gulden kosten. In de zaak stuurde Mens in 2000 een factuur voor 0,9 procent van de verkoopsom. De factuur van 1,75 miljoen gulden (800.000 euro) was officieel verstuurd voor Mens' bemiddeling bij het bouwproject Solaris in Rotterdam. Officieus zou het volgens beide kranten gaan om de makelaar zwijggeld te betalen. Hij zou beschikken over belastend materiaal over Cees H., oud-voorzitter van het Bouwfonds en ooit kandidaat-minister voor de LPF.

Harry Mens ontkent de aantijgingen met klem. "Onzin, ik heb mijn werk gedaan en een rekening gestuurd, die keurig is betaald en geboekt is in de boekhouding. Ik heb er belasting over betaald," liet te tv-presentator telefonisch weten.

Mens wordt bijgestaan door advocaat mr. Gerard Spong. Deze laat weten dat de heer Mens zijn werk gedaan heeft en dit in rekening heeft gebracht. "In het vastgoedmilieu gaat een hardnekkig gerucht rond dat de factuur voor iets anders zou zijn verstuurd, maar dat is onzin," aldus mr. Spong.

Harry Mens is niet aangehouden. Hij liet weten dat hij de uitkomsten van het onderzoek vertrouwen tegemoet ziet.