G8 bezorgd over hoge prijzen voedsel en olie

Michel (OA)

Na afloop van de G8-top in de Japanse stad Osaka hebben de ministers van Financiën hun zorgen uitgesproken over de stijgende voedsel- en olieprijzen. In de verklaring die is uitgegeven noemen zij het een serieuze bedreiging voor de wereldeconomie. De ministers roepen op tot een verhoging van de olieproductie en een onderzoek naar de stijging van de olieprijzen.

"Wij sporen alle producerende landen aan hun productie op te voeren en te investeren in een vergroting van de raffinagecapaciteit", aldus het communiqué. De hoge voedsel- en olieprijzen zorgen volgens de ministers voor een oplopende inflatie en een onzeker economisch toekomstbeeld.

De ministers van de G8-landen (Canada, Duitsland, Frankrijk, Groot-Brittannië, Italië, Japan, Rusland en de Verenigde Staten) verzoeken het Internationaal Monetair Fonds (IMF) om aan het einde van het jaar, wanneer de nieuwe top plaatsvindt, een rapport uit te brengen over de stijgende olieprijzen. "Wij roepen het IMF en het IAEA ook op om met de bevoegde nationale overheden samen te werken aan een aanvullende analyse van de reële en financiële factoren achter de recente prijsstijging van de olie, de volatiliteit van die prijs en de gevolgen voor de wereldeconomie."

Ondanks de stijgende prijzen, blijven de ministers van de acht belangrijkste industriële landen toch positief naar de toekomst kijken. Dat geldt voor zowel de rijke als de opkomende landen.