EK: Uitslag ItaliŽ - RoemeniŽ

Sabine (sbientje)

Zojuist is de wedstrijd tussen Roemenië en Italië op het EK afgelopen. De twee landen uit de poule van Nederland kwamen niet verder dan een gelijkspel. Hierdoor staat Roemenië nu op twee punten. De Italianen moeten het met één punt doen. Om kwart voor negen begint de wedstrijd tussen Nederland en Frankrijk. Bij winst is Nederland zeker van de volgende ronde.

Italië liet in de openingsfase zien dat het de te kloppen ploeg zou zijn. Enkele goede mogelijkheden voor vooral Luca Toni werden echter rakelings naast het doel van Bogdan Lobonţ gewerkt. Na een kwartier spelen kwam ineens de beste kans voor Roemenië, toen Adrian Mutu ontsnapte maar oog in oog met Gianluigi Buffon op de Italiaanse doelman schoot. De Roemenen leken ineens ontwaakt, en waren nog tweemaal dichtbij middels vrije trappen. De laatste, van Cristian Chivu, kwam terug van de paal nadat Christian Panucci deze nog aanraakte. Vervolgens kopten Mirel Rădoi en Răzvan Raţ hard tegen elkaar aan, waarna Rădoi vervangen moest worden voor Nicolae Dica.

Naar de rust toe keerden de betere mogelijkheden weer naar de Italianen terug. Van een meter of vier wist Simone Perrotta de bal niet in het doel te werken, terwijl Lobonţ in de daaropvolgende minuut tot driemaal toe handelend moest optreden om de openingstreffer van Luca Toni te voorkomen. De spits van Bayern München leek in blessuretijd alsnog voor de 1-0 te zorgen, maar zijn treffer werd onterecht afgekeurd vanwege buitenspel. Hierdoor zouden de spelers gaan rusten met de stand zoals die bij aanvang ook op het scorebord stond.

In het begin van de tweede helft werden er aan beide zijden veel fouten gemaak. De grootste blunder kwam op naam van Gianluca Zambrotta, die de bal perfect meegaf in de loop van Mutu. De spits faalde ditmaal niet, en ramde de bal hard in het doel van de regerend wereldkampioen. De euforie was echter van zeer korte duur, want een minuut later was het alweer gelijk. Christian Panucci kreeg de bal plots voor zijn voeten toen Giorgio Chiellini een hoekschop terugkopte, en van dichtbij hoefde de verdediger de bal slechts te beroeren om de treffer te maken.

De betere kansen in de tweede helft waren voor de Squadra Azzurri, maar Lobonţ hield zijn ploeg op de been met enkele uitstekende reflexen. Dat ook Buffon kan keepen bewees hij tien minuten voor tijd. Doelpuntenmaker Panucci trok Daniel Niculae naar de grond, en scheidsrechter Tom Henning Øvrebø wees direct naar de stip. Vanaf elf meter kon Mutu echter niet voor de hernieuwde voorsprong zorgen, aangezien Buffon de inzet van de aanvaller naast werkte.

De moegestreden Roemenen kwamen in de slotfase niet verder dan hopen dat Italië niet zou scoren. Ondanks enkele gevaarlijke situaties zou dit ook niet gebeuren, waardoor de landen de punten deelden. Italië blijft laatste in Groep C, met één punt. Roemenië klimt naar de tweede plaats met hun tweede punt. Frankrijk, dat ook een punt heeft, heeft echter een wedstrijd tegoed. Dat is het duel met Nederland dat later vanavond plaats vindt in Bern.

Karakteristieken

Italië - Roemenië 1-1
55' Adrian Mutu 0-1
56' Christian Panucci 1-1
81' Adrian Mutu (Roemenië) mist strafschop

Toeschouwers: 30.000
Scheidsrechter: Tom Henning Øvrebø (NOR)
Stadion: Letzigrund, Zürich
Gele kaart: Pirlo, De Rossi (Italië), Mutu, Chivu, Goian (Roemenië)

Opstellingen

Italië: Buffon; Zambrotta, Panucci, Chiellini, Grosso; Pirlo, De Rossi; Camoranesi (Ambrosini/85), Del Piero (Quagliarella/77), Perrotta (Cassano/57); Toni.

Roemenië: Lobonţ; Contra, Tamaş, Chivu, Raţ; Petre (Nicoliţă/60), Codrea, Rădoi (Dica/25), Goian; Mutu (Cocis/88), D. Niculae.

Voor meer EK-nieuws kijk je op de FOK!EK Pool!