Actiegroep eist ton dwangsom per dag van Cramer

Redactie

Minister van Milieu Jacqueline Cramer (PvdA) trekt zich niets aan van uitspraken van de Raad van State. Dat zegt de Vereniging Stop Awacs. De vereniging wil nu dat de minister voor elke dag dat ze in gebreke blijft een dwangsom van honderdduizend euro betaalt.

Het conflict gaat om de kap van bomen in de Schinveldse bossen in de Limburgse gemeente Onderbanken. Zo'n twintig hectare bos werd daar gerooid om een veilige aanvliegroute te maken voor de Awacs-toestellen die gestationeerd zijn op de naburige Navo-basis Geilenkirchen.

Vorig jaar juli bepaalde de Raad van State dat Cramers voorganger Sybilla Dekker (VVD) de kap onzorgvuldig had voorbereid en niet goed had gemotiveerd. Minister Cramer kreeg toen zes weken de tijd om te reageren op de bezwaren van de gemeente Onderbanken. De minister heeft dit echter niet gedaan

In april van dit jaar legde de raad opnieuw een termijn van zes weken op aan de minister. Die termijn verstreek afgelopen dinsdag. Vereniging Stop Awacs noemt het 'onverteerbaar dat de minister zich niets aantrekt van de uitspraken van het hoogste rechtsorgaan'.