EK: 50.000 Oranjefans in Bern

Redactie

Ongeveer 50.000 Oranjefans hebben zich vanmiddag in het centrum van Bern verzameld. Dat heeft de Zwitserse politie meegedeeld aan Henk Groenevelt, delegatieleider van de Nederlandse agenten in Zwitserland.

Alle pleinen en straten in het centrum stonden rond half vijf vol met Nederlandse supporters. De Fransen vielen in de Oranjemenigte nauwelijks op. ''De sfeer is uistekend'', aldus Groenevelt. ''De Oranjefans gedragen zich prima.''

Media
Optimisme, maar ook realisme heerst in aanloop naar de wedstrijd tussen Nederland en Frankrijk. 'Klaar voor de strijd', kopt De Telegraaf op de Oranje-gekleurde voorpagina. 'De goudhaantjes van Marco' hebben van de krant een bijnaam toebedeeld gekregen.

Van De Leeuw voor doelman Edwin van de Sar tot De Stofzuiger voor Nigel de Jong. 'Veldheer' Marco van Basten is afgedrukt in de outfit van een gladiator.

In de sportkatern stelt De Telegraaf dat Nederland vanavond echter wel weer op nul begint. Leuk hoor, winnen van wereldkampioen Italië. Maar een zeperd vanavond en het Nederlands elftal is terug bij af, aldus de krant.

Ook het AD concludeert op de voorpagina dat Nederland klaar is voor de Fransen. Op voorpagina van Sportwereld Pro kopt de krant: 'En nu winnen van de haantjes' en heeft daarbij een foto van een haan afgedrukt. In de vooruitblik stelt het AD dat er rust en duidelijkheid is bij Oranje en de krant rekent erop dat Van Basten met hetzelfde team zal aantreden als de elf die Italië vernederden.

De Volkskrant verhaalt over het Circus Oranje dat met alle gevolgen van dien uit zijn voegen barst. Maar de bondscoach en doelman blijven professioneel, aldus de krant. In de analyse wordt de verdediging als wapen van Oranje genoemd, want in twee kwalificatietoernooien voor het WK 2006 en EK 2008 en in beide eindronden kreeg Nederland tot nu toe slechts 10 doelpunten in 29 wedstrijden tegen.

Trouw stelt dat Oranje vooral moeite doet om de euforie te beteugelen en rekent niet op grote veranderingen voor het duel met de Fransen. In NRC Next noemt Hugo Camps het Oranje van nu wit en dorps en gelukkig. Volgens de columnist krijgt het daarom tsunamigewijs de hele natie achter zich.

Voor meer EK-nieuws kijk je op de FOK!EK Pool!