Mugabe zinspeelt op oorlog

Redactie
Robert Mugabe heeft vandaag gezinspeeld op een oorlog als zijn rivaal Morgan Tsvangirai de verkiezingen van 27 juni wint. Zijn trouwste aanhangers, veteranen uit de onafhankelijkheidsoorlog in de jaren '70, nemen liever de wapens op dan dat ze de oppositie laten winnen, dreigde hij.

Hoewel de Zimbabwaanse president aanhangers van zijn partij ZANU-PF liet weten dat hij geen oorlog wil, spreekt hij vaker hardop over een gewapend conflict. Hij waarschuwde kiezers eerder geen "fouten" te maken.

Tsvangirai werd gisteren al twee keer opgepakt en zes uur vastgehouden. De politie arresteerde ook zijn rechterhand Tendai Biti op verdenking van hoogverraad. Ten slotte namen de autoriteiten vandaag de twee campagnebussen van de MDC in beslag.

Tsvangirai houdt daarmee stilaan geen wagenpark meer over. Hij moest een week geleden al met lede ogen toezien hoe de politie zijn gepantserde BMW X5 'inpikte'.

De voertuigen zouden niet goed geregistreerd zijn. De MDC had de bussen, gesierd met het slogan 'Morgan is the one' pas woensdag gepresenteerd. Ondanks de politieacties gaat de campagne door, aldus de MDC.