Balkenende: nog geen openheid kosten Oranjes

Redactie
Premier Jan Peter Balkenende is niet van plan om binnen twee weken alle regelingen over de kosten van het Koninklijk Huis openbaar te maken. Dat schreef de premier gisteravond in een brief aan de Tweede Kamer. Het RTL Nieuws had dit geëist, omdat er onduidelijkheid is over wat het Koninklijk Huis precies kost.

De premier denkt de informatie over de "afzonderlijke regelingen" over vier maanden openbaar te kunnen maken. Dit dient te gebeuren tijdens de behandeling van de ontwerpbegroting van het Huis der Koningin. Hij stelt dat bij alle ministeries navraag gedaan dient te worden en dat archiefonderzoek noodzakelijk is.

RTL Nieuws heeft een spoedverzoek op basis van de Wet openbaarheid van bestuur (Wob) ingediend bij het Ministerie van Algemene Zaken. Met het openbaar maken moet duidelijk worden of er meer verborgen kosten zijn en of er door meer ministeries wordt meebetaald aan het Koninklijk Huis dan tot dusver is gemeld.

Vorige week werd bekend dat het ministerie van Defensie in 2005 en 2006 verkeerde cijfers naar buiten had gebracht over de kosten die het departement had gemaakt voor het Koninklijk Huis. De kosten van de vlieguren in 2006 waren te laag weergegeven en de kosten voor het onderhoud van de Groene Draeck, het schip van de koningin, juist te hoog.