Digibeet doet zichzelf tekort

Redactie
Ons land telt ongeveer 1,6 miljoen mensen die niet met de computer kunnen omgaan, en zij doen zichzelf tekort. De helft van hen verricht betaald werk en deze mensen zouden al gauw zo'n 250 euro per jaar meer verdienen als ze de eenvoudigste vaardigheden onder de knie krijgen.

Maar ook de andere helft kan zijn voordeel doen met wat meer computervaardigheid. De consument kan zo'n 88 euro per jaar ''verdienen'' door bij beslissingen over de aankoop van spullen de computer te raadplegen.

In een actieprogramma van staatssecretaris Frank Heemskerk van Economische Zaken, waarmee het kabinet heeft ingestemd, staat ook dat diverse groepen moeite hebben met het bijbenen van de digitalisering van de samenleving en zij dreigen zich daarvan buiten te sluiten. Het gaat dan vooral om mensen die niet actief zijn op de arbeidsmarkt, laagopgeleiden, allochtonen en mensen van boven de vijftig.

Het bedrijfsleven kampt met een tekort aan mensen die beter dan gemiddeld kunnen omgaan met de computer en ook kleine ondernemers worstelen vaak met een gebrek aan kennis en vaardigheden. Een tekort aan echte specialisten doet zich voor bij bedrijven en overheid, vooral in het onderwijs en bij de politie.