'Milieuheffingen goed voor 18 miljard'

Veerle (Volpez)

De milieuheffingen die nieuw ingevoerd zijn in Nederland leveren de overheid veel geld op. Onder meer de verpakkingstax en slurptax hebben de staatskas al met achttien miljoen euro gespekt. Slechts één procent van dat bedrag komt ten goede aan het milieu. Professor dr. Hans van Mierlo, hoogleraar Openbare Financiën die alles becijferde vertelt: "99 Procent gaat in de zak van Bos en die zegt dankjewel."

De milieuheffingen in Nederland worden per 1 juli aanstaande uitgebreid met de vliegtax. Er gaan inmiddels ook stemmen op om milieubelasting te heffen over vlees, gloeilampen en reclamefolders.

Professor dr. Pieter Leroy, hoogleraar Milieu en Beleid, steunt Van Mierlo in zijn mening. "Onze overheid legt heffingen op teveel producten tegelijkertijd", aldus Leroy. Het is volgens hem bovendien oneerlijk dat er heffingen zijn over producten die geen milieuvriendelijk alternatief kennen. "Mensen hebben in de gaten dat er voor sommige dingen helemaal geen alternatief is, zoals in het geval van de verpakkingstax, en dan beleven ze dat als een pure belastingverhoging." Van Mierlo ondersteunt deze mening: "Het is gewoon een verkapte belastingverhoging. Als de heffingen zouden werken (en de burger alles met een milieuheffing links zou laten liggen) krijgt Bos minder opbrengsten en heeft hij een probleem. Dan moet hij de andere belastingen omhoog gooien."

Om milieuvriendelijke alternatieven te stimuleren moet er volgens de hoogleraar een ander systeem komen. De inkomsten van de heffingen moeten de milieuvriendelijke alternatieven stimuleren. Volgens hem is het te vergelijken met de opvoeding van kinderen: niet alleen straffen, maar ook complimenteren en belonen. De laatste jaren is de politiek volgens hem met name bezig met het uitdelen van straffen.

Met dank aan Asgard voor de submit.