SUV-verkoop stort in door brandstofprijzen

Michel (OA)

Als gevolg van de torenhoge olie- en brandstofprijzen, worden er amper meer SUV's verkocht. In de Verenigde Staten zullen vier fabrikanten hun deuren binnenkort sluiten en in ons land is de verkoop bijna tot nul gereduceerd.

Door de hoge brandstofprijzen kiezen veel consumenten ervoor om in een zuinige auto te gaan rijden. SUV's behoren bepaald niet tot die categorie en dat merken de producenten. General Motors maakte gisteren bekend dat de verkoop drastisch is afgenomen en dat het bedrijf de productie fors terugschroeft. Zelfs Hummer zou op de nominatie staan verkocht te worden. GM wil, net als Ford, in de toekomst overwegend kleine en zuinige auto's maken.

Uit cijfers van de RAI blijkt dat de verkoop van SUV's in Nederland ook enorm is gedaald in de eerste vier maanden van dit jaar, ten opzichte van dezelfde periode in 2007. Range Rover leverde drie wagens af, tegen 38 een jaar eerder. De verkoop van de Porsche Cayenne liep terug van 35 naar vier en de Audi Q7 werd zestien keer verkocht, tegen 95 exemplaren in 2007. RAI verwerkt momenteel nog alle gegevens, zodoende is het nog niet bekend welke merken nu veel beter verkopen dan vorig jaar.