Familie dode militair start bouw school in Uruzgan

Redactie
De familie van de omgekomen militair Timo Smeehuijzen heeft voldoende geld ingezameld om te beginnen met de bouw van een meisjesschool in de Afghaanse provincie Uruzgan. Dat meldt hulporganisatie Save the Children, dat haar gironummer beschikbaar stelde voor de fondsenwerving.

Sinds december zamelde de familie geld in voor de bouw van de school in Tarin Kowt. In de afgelopen maanden is 165 duizend euro bijeengebracht.

De bouwtekeningen voor een school met negen lokalen, een lerarenkamer, toiletten en een ommuurde speelplaats liggen volgens de hulporganisatie klaar. Het Afghaanse Ministerie van Onderwijs heeft een terrein voor de bouw ter beschikking gesteld. Er is een opzichter voor de bouw benoemd en in juli wordt gestart met het bouwklaar maken van de grond.

Met de geworven fondsen kan de school van meubilair en leermateriaal worden voorzien en kunnen docenten worden getraind. In de loop van volgend jaar kunnen de eerste klassen beginnen. Lokale leiders van het district waar de school wordt gebouwd hebben hun goedkeuring en steun toegezegd.

Soldaat eerste klasse Smeehuijzen kwam in juni vorig jaar om het leven in Uruzgan. Een aanslag met een autobom werd de 20-jarige Amsterdammer fataal