Bernanke: Dollar moet sterke munt blijven

Hans (ItaloDancer)

Ben Bernanke heeft zich vandaag voor het eerst in stevige bewoordingen uitgelaten over de waarde van de dollar. De zwakke dollar wakkert de inflatie in de Verenigde Staten aan en dat zit de voorzitter van de Federal Reserve (Fed), het Amerikaanse stelsel van centrale banken, niet lekker. Hij zei dat het voor de Fed zeer belangrijk is dat de dollar een sterke, stabiele munt blijft.

Eind 2000 bereikte de waarde van de euro een dieptepunt ten opzichte van de dollar, in de buurt van de 0,80 dollar. In het afgelopen jaar versnelde de waardedaling van de 'greenback' en in april brak de euro voor het eerst door de grens van 1,60 dollar. Doordat de munt minder waard wordt, wordt het importeren van producten uit het buitenland duurder. Die extra kosten worden op een gegeven moment doorberekend aan de Amerikaanse consument. Zo ontstaat een opwaartse druk op de prijzen: importinflatie.

Bernanke zei vandaag dat de Fed de ontwikkelingen op de valutamarkten zorgvuldig volgt. Normaal gesproken laten Bernanke en andere topambtenaren bij de Fed zich niet uit over de dollarkoers. Dat is in Amerika gewoonlijk de zaak van het Ministerie van Financiën. Volgens analisten laat het zien dat Bernanke in een benarde positie zit. Hij zou eigenlijk de rente willen verhogen om zo de inflatiedruk te verlichten. Dit is echter momenteel niet mogelijk, in verband met de nog altijd fragiele situatie waarin de financiële markten verkeren als gevolg van de kredietcrisis.

De Europese Centrale Bank (ECB) heeft zich al eerder bezorgd uitgelaten over de waardedaling van de dollar ten opzichte van de euro. Volgens Amerikaanse economen heeft de ECB echter niet genoeg gedaan om de Fed te helpen in het steunen van de munt. Zo peinst ECB-president Jean-Claude Trichet er vooralsnog niet over de rente in de eurozone te verlagen. De inflatie in de eurozone ligt ruim boven de doelstelling van 2 procent. De ECB heeft prijsstabiliteit als belangrijkste doel; de Fed richt zich met name op het stimuleren van economische groei. Bernanke meldde vandaag ook dat de groei in de VS in het huidige kwartaal "relatief zwak" zal uitpakken. Hij zei wel te verwachten dat de economie in de tweede helft van dit jaar weer wat zal aantrekken.

In een reactie op de uitspraken van Bernanke liet de dollar een herstel van twee cent zien ten opzichte van de euro. Desondanks dien je nog altijd ruim 1,54 dollar neer te leggen voor één euro.

Dollar
De Amerikaanse centrale bank kan momenteel alleen gebruik maken van woorden om de dollar te 'steunen', ondertussen rolt de drukpers