'Big Brotherkaartje' moet Spelen beveiligen

Hans (ItaloDancer)
Het zwaarst beveiligde evenement ooit, de Olympische Spelen van deze zomer in Peking, heeft er weer een nieuwe anti-terreurprimeur bij: een toegangsbewijs met een microchip die allerlei gegevens over zijn eigenaar bevat. Zonder dit 'slimme' kaartje, met daarop een foto, paspoortinformatie, adres, e-mail en telefoonnummer van de koper, kom je tijdens de openings- en slotceremonie het Nationale Stadion in Peking niet in.

Met de maatregel wil China niet alleen terroristen uit het het stadion weren, maar ook demonstranten met Tibet-vlaggen of anti-China-shirts. Overigens bevatten alle toegangsbewijzen voor de Olympische Spelen een chip, maar alleen die van de openings- en slotceremonie zijn gekoppeld aan een specifiek individu. Dat betekent dat die laatste niet kunnen worden doorverkocht of weggegeven aan iemand anders. De techniek die gebruikt wordt in de kaartjes is één van de meest geavanceerde ter wereld en is al geïmplementeerd in de id-kaarten en rijbewijzen van de Chinese burger.

Volgens beveiligingsexpert Roger Clarke zou China zich niet bezig moeten houden met de identiteit van de bezoekers, maar met de manier waarop ze zich gedragen en welke spullen ze meenemen als ze het stadion binnen willen. De identiteit van iemand zegt niets over wat diegene van plan is, aldus Clarke. Ook is hij bang dat de informatie op de kaartjes kan worden gestolen.

Los van het privacyprobleem zit er nog een ander nadeel aan de 'slimme' kaartjes: de controles zorgen mogelijk voor lange wachtrijen. Dit was twee jaar geleden al zo toen op het WK in Duitsland ook toegangsbewijzen met microchips werden geïntroduceerd. Onder andere om die reden werd er daar uiteindelijk slechts steekproefsgewijs gecontroleerd. De Chinese minister van wetenschap en technologie weet echter te melden dat ze van de fouten die in Duitsland zijn gemaakt hebben geleerd.

Niet alleen in en om de Olympische stadions zal door China worden gecontroleerd. Ook in onder andere het openbaar vervoer en hotels worden buitenlanders extra in de gaten gehouden. Verder moeten duizenden camera's elke verdachte handeling tijdens de Spelen vastleggen.